Opening postcoderoos zonnedak Sinnich Tjerkgaast

Aflopen vrijdag 30 september 2016 was het zo ver. Het eerste coöperatieve zonnedak in Friesland met toepassing van de postcoderoosregeling is door gedeputeerde Michiel Schrier geopend in Tjerkgaast. De kop is er hiermee af. Coöperatie “Sinnich Tjerkgaast” heeft 225 zonnepanelen geplaatst op het dak Landbouwmechanisatie Tjitte de Wolff. Met deze zonnepanelen wordt voor circa 20 huishoudens lokaal en duurzaam voorzien in hun elektriciteitsbehoefte.

De opgewekte elektriciteit wordt verkocht aan het eigen energiebedrijf Noordelijk Lokaal Duurzaam UA. Dorpsbewoners van Tjerkgaast konden voor € 300 per zonnepaneel meedoen aan het project. In ruil daarvoor krijgen ze via het energiebedrijf € 30 korting per zonnepaneel op hun energienota. Het project is inmiddels vol.

Zelf heb ik dit project afgelopen half jaar mogen begeleiden vanuit de Energiewerkplaats Fryslân. Ik ben super trots op de initiatiefnemers dat ze dit voor elkaar hebben gekregen en feliciteer hen van harte met het realiseren van dit project. Zonder hen doorzettingsvermogen en energie was dit project nooit gelukt. Op naar de volgende!

Terug naar het overzicht